Zbrusu nový počin, který zas až tak nový a převratný není. Kapitánka Nemo již před rokem vyrukovala s Čajovým záznamníkem, na nějž jsem narazila nedávno.
Čajem a čajovou kulturou se již nějaký ten pátek zabývám, dokonce jsem rozpoutala po vzoru Sikara Čajování přes šnečí poštu aneb dostaň čaj, vypij, pošli někomu dalšímu svůj čaj a udělej radost, a tak jsem si řekla, proč bych se neinspirovala a neprovedla Vás světem čajů z obchodů klasických i specializovaných a pár čajovnami, které se mi poštěstí navštívit. Zda přibude i pár slov o čajové kultuře je otázka, která mi stále ještě krouží nad hlavou.
![](https://maglaiz.cz/wp-content/uploads/mucha-alphonse-lefevre-utile.jpg)
Jelikož se mi již delší dobu nepovedlo někoho vytáhnout do jakékoliv čajovny, bude Vám muset pro dnešek stačit Čaj o páté bez páté jen o familiárně zvaném prachu z čaje v pytlíku, čili o porcovaném sáčkovém čaji.
Majitel: Pickwick
První koštování: 5. října 2013 na Elišku/Huberta
Doba usrkávání: asi pět hodin
Nářadí: konvička pro jednoho a čajová miska
Co to koštuje? Zaakcniceny.cz nastolila revoluční cenu 22,- Kč! V online e-shopu Tesca za 29,90. Běžná cena asi 45,-.
Odkud to přijelo? Jelikož to byl dar (a velice si ho vážím, neb si utrhla od konvice) od čajomilce prvního řádu Opti-Mystique, nevlastním krabičku s anotací. Zdroj drtě neznám. Ovšem na každém sáčku naleznete známku s nápisem UTZ CERTIFIED, což nám prý dokazuje, že se jedná skutečně o čaj a nikoliv jeho drť. Pravděpodobně jsem čajový analfabet, jelikož to, co se nachází v sáčku, mi přijde jako drť či dokonce prach.
Poznámka pro čajology: Tradiční jihoafrický rooibos se pije s mlékem a cukrem, což se však do ostatních kontinentů nerozšířilo.
Poznámka pro cyprečajology: Nevěřte indiánovi v Indii, co cucá skořici a nabízí Vám čaj.
Na první pohled: Červenohnědá tekutina. Pijte rychle, ta věc je agresivnější, než se zdá!
Na první ňuch: V syrovém stavu můžete ucítit ostřejší aroma skořice a kardamonu.
V pitném stavu do nosu uhodí ještě výraznější vůně skořice, typicky ostrý zázvor by se zde také našel, kardamon zmizel, ale objevil se nádech hřebíčku.
Na první srk: Skořice Vás na jazyku polechtá a v zápětí Vás do něj štípne zázvor. Rozhodně se jedná o nápaditější chuť než u turkish apple, ovšem i zde je skořice škraloupem, jenž nelze přehlédnouti.
Z ruské žákovské knížky čaje (Čím více hrníčků, tím lépe): Chuť originální, ovšem jedna věc mne zneklidňuje. Pokud tento čaj dokáže zanechat na glazuře čajové misky červenou stopu, kterou odstraní až pořádné drhnutí pískem, co to pak dělá s mými útrobami?! Za tento děsivý fakt, musím ubrat ještě jeden hrníček, takže nakonec turkish apple dopadne v hodnocení lépe, i když nadzvednout obočí dokázal pouze tento červený chlapík Smooth chai.
![](https://maglaiz.cz/wp-content/uploads/7431c1ae9f_88932750_o2.gif)
![](https://maglaiz.cz/wp-content/uploads/7431c1ae9f_88932750_o2.gif)
Čaji o páté bez páté zdar!
Vaše Maglaiz
Zkuste také:
Namlsalas mě, jdu si dát dobré Gyokuro z Kjóta
.
[1]: Neposlal bys testr? Vyměním za prach z pytlíku všeho druhu![:-D :-D](http://bs.jxs.cz/ublog/emoticons/biggrin.gif)
[2]: Tenhle je koupený už v Praze. To, co jsem si přivezl přímo z Japonska, padlo brzy, i když toho bylo celkem dost![:-) :-)](http://bs.jxs.cz/ublog/emoticons/smile.gif)
Hm, já miluju čaj, můžu vypít cokoliv, ale přiznám se, že moje srdcovka je černý. Zelený také (Japonský
), ale černý piju každý den minimálně tak tři až čtyři hrnky. Bez cukru a mléka, připadá mi to jako barbarství, i když v Anglii jsem byla barbar já. ![:-D :-D](http://bs.jxs.cz/ublog/emoticons/biggrin.gif)
[4]: Možná tě vyšokuji, ale s mlékem pijí černý čaj i v Africe a v Rusku.
Tenhle shodou okolností máme doma a musím potvrdit, že s mlékem chutná lépe. Byl to vlastně první čaj, u kterého jsem tuto kombinace zkusila a taky jediný![:D :D](http://bs.jxs.cz/ublog/emoticons/laughing.gif)
Snesu jakýkoliv druh čaje… ale na ovocné v poslední době nemám náladu. Klasika je zelený, doplněný dle libosti medem![:-) :-)](http://bs.jxs.cz/ublog/emoticons/smile.gif)