Zen Chai – do zazenu snadno a rychle


Čaj o páté bez páté / Úterý, 15 října, 2013
Zbrusu nový počin, který zas až tak nový a převratný není. Kapitánka Nemo již před rokem vyrukovala s Čajovým záznamníkem, na nějž jsem narazila nedávno. Čajem a čajovou kulturou se již nějaký ten pátek zabývám, dokonce jsem rozpoutala po vzoru Sikara Čajování přes šnečí poštu aneb dostaň čaj, vypij, pošli někomu dalšímu svůj čaj a udělej radost, a tak jsem si řekla, proč bych se neinspirovala a neprovedla Vás světem čajů z obchodů klasických i specializovaných a pár čajovnami, které se mi poštěstí navštívit. Zda přibude i pár slov o čajové kultuře je otázka, která mi stále ještě krouží nad hlavou.
Jelikož se mi již delší dobu nepovedlo někoho vytáhnout do jakékoliv čajovny, bude Vám muset pro dnešek stačit Čaj o páté bez páté jen o familiárně zvaném prachu z čaje v pytlíku, čili o porcovaném sáčkovém čaji.

Koštované: Zen Chai
Poddruh: zelený čaj
Majitel: Teekanne
První koštování: 15. října 2013 na Terezu
Doba usrkávání: asi hodina (pitého vskutku o páté večerní)
Nářadí: tetin vypůjčený hrnek
Co to koštuje? Papír.cz nabízí Zen Chai za 32,- Kč, otázkou je, zda je vhodné nakupovat čaj u prodejce plastů a papíru! V online e-shopu Tesca za 29,90. Běžná cena asi 46,-.
Odkud to přijelo? Vyrobeno v EU. Pěstírna? Neznámá. Raději budu optimistou a budu si nadále tvrdit, že z Číny.
Poznámka pro čajology: Víte, že zelený čaj byl po dlouhá staletí ve východní medicíně univerzálním medikamentem? Felčar jej předepisoval snad téměř na vše. Od krvácení až po obtíže s trávením či sklerózu.
Poznámka pro cyprečajology: Již jsem si řekli, jak vypadá tradiční příprava zeleného čaje. Dnes zkusíme netradiční. Vložte sáček s prachem z čaje do úst a zalijte horkou vodou. Garantuji, že jste takový čaj ještě nepili… a také už pít nebudete.
Na první pohled: Žlutozelený nádech. Pozitivnější barva čaje snad už ani neexistuje.
Na první ňuch: V syrovém stavu Vaše mozkové buňky budou alarmovat blízkost sladkého exotického aroma. Maracuja? Mango? Broskev? Rozhodně velice příjemná nasládlá vůně po níž se sbíhají sliny a správný čajový mlsal se šibalským úsměvem a rychle se pohybujícím obočím nahoru a dolu tryskově cupitá pro hrnek a horkou vodu.
V pitném stavu můžete pocítit ještě intenzivnější sladkou vůni již bezpečně identifikovatelnou jako mangovou s lehkým citrónovým ocáskem.
Na první srk: Dosti překvapivě nahořklá chuť, nikoliv však nepříjemná, se špetkou citrónové kůry, řekla bych. Ovšem co zaniká, je travnatá chuť tak typická pro zelený čaj.
Z ruské žákovské knížky čaje (Čím více hrníčků, tím lépe): Chuť není zklamáním, ale rozhodně nenadchla tolik, jako vůně. Když jsem poprvé přičichla k Zen Chai, šacovala jsem ho tak na 6 – 7 z pěti, ale po okoštování zůstanu u klasiky 5/5.
Čaji o páté bez páté zdar!
Vaše Maglaiz
Zkuste také:

2 Replies to “Zen Chai – do zazenu snadno a rychle”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *